Nagyüzemi támadás a magyar bankok ellen
2006. december 5. 15:29, kedd
Újabb adathalász akció indult el, mely ezúttal a GE Budapest Internetbank ügyfeleit vette célpontba.

Hirdetés

Már szinte nem telik el nap anélkül, hogy valamelyik magyar pénzintézet ügyfeleit ne próbálnák hamis email üzenetekkel a saját weboldalukra irányítani azok a csalók, akiknek egyértelmű célja a felhasználói azonosítók megszerzése, majd az ismert információk birtokában a számlák illegális megcsapolása. A mostani adathalász akció során magyar nyelvű levélben érkeztek a megtévesztő üzenetek, így a GE Budapest Internetbank ügyfelei fokozottabb veszélynek vannak kitéve, mint a korábbi támadások célpontjai.

Fontos tisztázni, hogy a pénzintézet valódi weboldala a https://internetbank.budapestbank.hu (tehát HTTPS titkosított kapcsolattal), míg a csalók weboldala a http://internetbank.budapestbank.net oldalon található.


Minden bank gondosan ügyel arra, hogy csak és kizárólag titkosított kapcsolaton keresztül azonosítsa ügyfeleit, hiszen ellenkező esetben (egyszerű HTTP) sima olvasható szövegként utaznának a begépelt név-jelszó adatok az interneten. A valódi és a csaló weblap abban is különbözik, hogy az adathalászok weboldalán nem csak az azonosítót és jelszót kérik be, hanem az e-PIN 6 karakteres értékét is. Ez a phising akció két hét alatt már a negyedik támadás hullám - mint ismeretes korábban a Raiffeisen bank és a Szigetvári Takarékszövetkezet Electra Internet Banking weboldalán próbáltak a bűnelkövetők a felhasználói adatokat kifürkészni.

Cs. Tóth Marianna, a hitelintézet PR vezetője elmondta: eddig az "adathalászat" kapcsán károsult ügyfelekről a banknál nem tudnak, egyúttal kérik, hogy aki valamilyen gyanús hozzáférési kisérletet tapasztal valamelyik számlájához, azonnal értesítse a bankot.

Binder István, a PSZÁF szóvivője elmondta, hogy mindent megtesznek a maguk részéről az adathalász-akció ellen, együtt a rendőri szervekkel és a bankokkal. A hitelintézetek fokozottan ellenőrzik a tranzakciókat. A felügyelet kéri az ügyfeleket is, hogy fokozottan figyeljenek. Az adathalász akcióval kapcsolatban károsult ügyfelekről még nincs tudomása a felügyeletnek. A korábbi egyedi hasonló akciók esetében minimális volt a tényleges károkozás - tette hozzá a szóvivő.

A szóvivő elmondta, hogy technikailag igyekeznek kiszűrni az emailek feladóit, meggátolni ezt a bűncselekményt. Az eddigi adatok szerint külföldi honlapokra irányítják az adathalászok a várt válaszokat, de ez persze nem jelenti azt feltétlenül, hogy az elkövetők külföldiek lennének. Mindent figyelembe véve a banki rendszerek biztonságosak, és ez vonatkozik az internetbankolásra is - hangsúlyozta a szóvivő.

Elektronikus levélben kapott címről soha ne próbáljanak meg fellépni semmilyen pénzintézet weboldalára. A pénzügyeink intézésénél használt webcímet pedig érdemes minden alkalommal alaposan, figyelmesen leellenőrizni, hiszen a csalók álweboldalukkal nemcsak a megtévesztő kinézetre ügyelnek, hanem annak címében is hasonlóságra törekednek.

Laptopok

Már 49 900 Ft-tól!

E-book olvasók

Már 17 043 Ft-tól!

Tablet PC-k

Már 23 140 Ft-tól!

LCD monitorok

Már 19 800 Ft-tól!

részletek » részletek » részletek » részletek »
Megosztás
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
 

IT/Tech, Hardver
Tudomány, Mobil, Film, Játék
Hirdetés



Hozzászólások
A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
mrzool  
2006. dec. 06. 21:30 | válasz | #15
Úgy látszik nem volt elég, most már a Rafi nevében is magyar phishing-maileket küldenek: http://www.virushirado.hu/hirek_tart.php?id=1016

Vajon végigmennek az összes magyar pénzintézeten?:)
Aramir  
2006. dec. 06. 18:38 | válasz | #14
Azki eBayezik, az ilyeneket felsem vesz :D Ott kb hetente jön hasonló levél az eBay vagy a PayPal nevében. Már rutinossan törlöm ezeket :D
Cactus  
2006. dec. 06. 17:30 | válasz | #13
Kicsit éber felhasználó nem szív be ilyeneket. Pl nekem alapból gyanús volt, mikor kaptam Raiffeisen-től emailt, mikor náluk pont nincs számlám.... :D
Vorpal  
2006. dec. 06. 14:20 | válasz | #12
Ez természetes,)
Nem azért irtam ide,
mert fel kell hivni,))
32 ben meghalt a tulaj,)
ffxi  
2006. dec. 06. 12:50 | galéria | válasz | #11
A szigetvári takaréktól épp tegnap kaptam ímélt és majd nem beírtam. Csak egy bökkenő van, nincs is ott számlám
2006. dec. 06. 09:18 | válasz | #10
FireFox 2
Möci  
2006. dec. 06. 08:43 | galéria | válasz | #9
Ma éjjel a CIB-től kaptam SMS-t, hogyha internetbanki azonosítót kérnek tőlem e-mailben a CIB nevében, nehogy megadjam.
Bocs, de mi az az FF2? Elmondaná nekem valaki?

eax  
2006. dec. 06. 02:04 | válasz | #8
Domain ID:D14775079-LRMS
Domain Name:ELKURTUK.INFO
Created On:18-Sep-2006 12:30:21 UTC
Last Updated On:18-Nov-2006 02:32:36 UTC
Expiration Date:18-Sep-2007 12:30:21 UTC
Sponsoring Registrar:Direct Information Pvt. Ltd. d/b/a PublicDomainRegistry.com (R159-LRMS)
Status:OK
Registrant ID:DI_3966913
Registrant Name:A Telapo
Registrant Organization:St. Claus Ltd.
Registrant Street1:North Pole 1
Registrant Street2:
Registrant Street3:
Registrant City:North Pole
Registrant State/Province:Disneyland
Registrant Postal Code:1000
Registrant Country:FI
Registrant Phone:+12.123456
Registrant Phone Ext.:
Registrant FAX:
Registrant FAX Ext.:
Registrant Email: info@telapo.com

Lehet, hogy ez nem tokeletesen megbizhato informacio? :)
(A peldanak semmi koze semmihez, csak erre emlekeztem h mokas whois rekordja van)
Frank99   2001. 02. 08. óta regisztrált VIP fórumozó 2001. 02. 08. óta regisztrált VIP fórumozó 2001. 02. 08. óta regisztrált VIP fórumozó2001. 02. 08. óta regisztrált VIP fórumozó
2006. dec. 05. 21:26 | galéria | válasz | #7
ezért használd :-)))
Pharaoh   2001. 04. 25. óta regisztrált VIP fórumozó 2001. 04. 25. óta regisztrált VIP fórumozó 2001. 04. 25. óta regisztrált VIP fórumozó2001. 04. 25. óta regisztrált VIP fórumozó
2006. dec. 05. 20:31 | galéria | válasz | #6
Beírtam FF2-be a hamis oldalt. igaz már nem volt ott, de az FF" figyelmeztettet, nem is tudtam, hogy van benne ilyen funkció
Vorpal  
2006. dec. 05. 18:28 | válasz | #5
Nekem a Tbird simán az arcomba vágta - de nemhiszem, hogy van olyan hülye,
aki ide beir valamit...

Csak az idősek, és a gyerekek miatt aggódom,
és ebben benne van, hogy 9 éveseknek aligha lehet számlája.

Csak egy apróság a whois infójából:

domain: budapestbank.net
owner: Hugh Funderburg
email: Whois Privacy and Spam Prevention by DomainTools.com
address: 12913 Melrose Rd
city: Caledonia
state: --
postal-code: 61011
country: US
phone: +815.8851429

csak tudnám, hogy ezeket a rohadékokat ki fogja elővenni.
Tessék ilyenkor van az a szar TLklub - monnya be - kezgyenek
nyomozni, és varjanak rá - ma 1 napi távollétem alatt
240 spamot kaptam, TB nélkül ott dögölnék meg.
Tinman   2005. 09. 30. óta regisztrált VIP fórumozó 2005. 09. 30. óta regisztrált VIP fórumozó2005. 09. 30. óta regisztrált VIP fórumozó
2006. dec. 05. 18:09 | galéria | válasz | #4
Kb 2 hete kapok ilyen leveleket napi 10-15 db-ot, de már a Raiffeisen banktól is (!)... remélem visszaállítják a halálbüntetést és az ilyen spammer férgeken próbálják ki a villamosszéket

Ja: Miért csak a t-online és a freemail címekre jön ilyen levél... kissé érdekes, főleg, hogy ami jött egyikre az szinte azonos időben jön a másikra is.
Frank99   2001. 02. 08. óta regisztrált VIP fórumozó 2001. 02. 08. óta regisztrált VIP fórumozó 2001. 02. 08. óta regisztrált VIP fórumozó2001. 02. 08. óta regisztrált VIP fórumozó
2006. dec. 05. 17:41 | galéria | válasz | #3
a thunderbird is levélszemétnek minősítette.
2006. dec. 05. 17:34 | válasz | #2
A GMail is kiírja ha gyanús a levél.
2006. dec. 05. 16:24 | válasz | #1
FF2 rendesen felismeri hamis oldalként.